APO DAH JADI : Jutaan TErima Kasih Untuk Setiap Klik Geng Semua...Sebab jadi penghidup blog ni...Saya akan membalas blogwalking geng semua yang datang selagi mampu

Tuesday, 29 November 2011

PEMBONGKARAN EKSKLUSIF: Taktik Iklan Yang Over Mengelirukan Aku

(pembongkaran eksklusif Apo Dah Jadi weiii)...cam detektif conan lak..suka tgk anime tu


Hari ini ada pasar malam Ahad. Aku dengan overexcitednyer start ambik kunci moto dan terus melucat ke atas beliau...kih3. Yela seminggu sekali pasar malam nie...

Aku dan beliau(motorsikal) dengan pantas menuju ke destinasi untuk mendapatkan bekalan makanan yang dikatakan best2 dan lazat. Macam x makan 20 tahun gitu. Segala bas, lori dan pelbagai jenis pengangkutan awam aku potong dek kerana mahu memenuhi tuntutan perut yang semakin lama semakin memboyot...tapi comel k...


Sampai kat pasar dan memarking kan motorku dan dikunci tengkuknya...mataku terus mencari SUSPEK UTAMA: air tebu.pergh...lama doh x minum air nie..Lama mencari akhirnya jumpa gak...

'Mak cik, air tebu satu, kurang ais yer'...Kurang ais???.. Kenaper yer???..Aku dah kene beb masa beli dulu...bila ku sedut air tebu melalui alat mekanisma perpindahan cecair atau nama ringkasnyer straw...slurpppp...slurpppp 3 kali sedut dah pun abis...bapak sikitnyer..

Bila aku buat observation cam kelas sains tue..laaaaa...ais kiub dia punya la banyak. sampai penuh cawan...


Arghhhh...dimanakah keadilan ini???.Apo Dah Jadi Wehhhh


Weh makcik...kedekutnya hang...dah la sehinggit...kuantiti macam harga 70 sen. Untung2 ko boleh pege haji 20 kali lagi. Agak2 la kalo nak untung pun..
Aku masih ingat lagi masa aku keje kat pawagam Giant Kulim Big Cinema..pengurus dia India...masih aku ingat kata2 beliau...'itu kalo customer mintak beli air a, 1/3 daripada cawan letak ais...1/3 saja...kalo kamu itu letak lebihhh...maknanya kita curi itu duit customer'...(lebih kurang itu bunyinyer)..

Terkezut aku...Nape?? ..Heh! Org bukan islam boleh pegang prinsip2 seorang peniaga yang jujur...Mak cik tue orang islam dan....stop kat sini...aku rasa korang tau jawapan nyer...

K, mari kita ke skop yang lebih besar kat Malaysia nie...Contohnya kat francais2 makanan segera yang disukai rakyat Malaysia.

Korang penah tengok iklan mekdi kat tv..mesti penah kan.. Dalm iklan tue...burger punyelah gedabak besar kalah tayar kete korang, menghairahkan dan sekutu rejim dengannya...maka ramai2la ajak member termasuk aku skali ke mekdi...bila beli 'alahai ciputnyer..' padan muka korang...aku pun skali la...sebab pege beli...kih3


Sama jugak macam ayam kentaki. Dulu, aku tengok depa ada lancar produk kfcee baru, Haa! Lebih kurang gitu lah. Kat tv nampak gah jer, daging ayam sampai tersembul keluar roti, sos mayonis melimpah-ruah sama sayur yang bergelimpangan bagai nak rak.

Bila sekali beli, mulut kau akan terlepas cakap; " E'eh! Kemetot nya?! ...itu semua taktik marketing pernigaan...

Kita sebagai pengguna cam tetipu je kan..Bukan nak menjatuhkan ker aper ker kan sampai masuk dalam lubang atau jurang mariana(jurang terdalam dunia)..Cuma maner hak kita sebagai rakyat Malaysia, pengguna dan pemakan kat bumi nie

Lain kali.. kalau nak publish produk kat pihak media, sila tulis kecik-kecik kat bawah iklan tu:


INI ADALAH ILUSTRASI SEMATA-MATA,
ANDA TIDAK PERCAYA? SILA DATANG BELI !

Sekiannnnnnnnnnn...lets go makan nasik lauk sotong masak pedas dulu...kih3

4 comments:

  1. taw x pe..tensi gler ngn harga makanan skrg..

    ReplyDelete
  2. skang nie..harga tepung naik 10 sen satu bungkus...roti canai naik 20 sen sebiji...cam...tututt..

    ReplyDelete
  3. makanya..
    kalau nak makan masak la sendiri..
    ekekekek

    meh tukar kotak komen kamu ni bagi senang sikit nak komen..pi kat link ni..:)

    www.dianarashid.com/2011/10/kotak-komen-pop-up-window.html

    ReplyDelete
  4. terima kasih diana atas cadangan anda..(^^)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...