APO DAH JADI : Jutaan TErima Kasih Untuk Setiap Klik Geng Semua...Sebab jadi penghidup blog ni...Saya akan membalas blogwalking geng semua yang datang selagi mampu

Monday, 24 October 2011

7 Kata Kata Yang Super Sentitif Pada Anak

Pelbagai masalah rumah tangga, pekerjaan, sampai kenakalan anak tak jarang membuat anda hilang kawalan dan marah. Bahkan tak jarang, anak-anak menjadi sasaran kemarahan anda, entah melalui sikap ataupun kata-kata kasar yang keluar dari mulut anda. Hati-hati bila anda sering kelepasan bicara seperti ini.
"Kata-kata boleh menjadi sumber inspirasi, tetapi juga boleh melukai perasaan," ungkap Chick Moorman, penulis buku Parent Talk dan Spirit whisperers.

Walaupun anak anda menimbulkan banyak masalah, sebagai orang tua tak sepatutnya anda melontarkan kata-kata yang menyakitkan bagi anak. Kesan dari ucapan kasar tersebut sering kali lebih merugikan daripada yang anda bayangkan. Contohnya seperti ini:

1. Kalau nakal, ibu akan meninggalkanmu di sini.
 Anda mengancam dan menakutkan anak-anak dengan harapan agar mereka patuh pada perintah anda. Perlu anda ketahui, ketakutan terbesar anak-anak kecil tersesat sendirian dan merasa tidak selamat. Oleh kerana itu, tindakan anda meninggalkannya sendirian akan menimbulkan trauma bagi dirinya.

Alih-alih mengancam dan menakutkan anak, lebih baik katakan keinginan anda dengan baik. Contohnya ketika anak merengek minta mainan, katakan saja padanya, "Arka, kalau kamu terus merengek seperti itu, kita akan pulang sekarang. Tapi kalau kamu tidak nakal, kita akan tetap di kedai ini dan memilih belanjaan bersama."
Alternatif lain adalah dengan berehat sejenak. Kenakalan anak dan kemarahan anda mungkin merupakan tanda bahawa anda atau kanak-kanak perlu berehat.

2. Kamu seharusnya malu.
Banyak ibu bapa yang beranggapan bahawa dengan mendedahkan hal tersebut, anak akan malu dan akan mengubah sikapnya sesuai dengan yang mereka inginkan. Namun, kanak-kanak kecil belum dapat memahami rasa malu yang terjadi akibat kesalahan yang diperbuatnya. Oleh kerana itu, hal ini belum tentu langsung berjaya. Jika terlalu sering mengatakan hal ini, maka mereka hanya akan berfikir bahawa segala sesuatu yang dilakukannya selalu salah.

3. Seandainya kamu tidak pernah ada
Kalimat ini punya makna: "Ayah dan ibu tidak pernah menginginkanmu." Kerananya, kalimat ini tidak sepatutnya diucapkan oleh ibu bapa. Kalimat ini akan sangat menyakitkan, baik bagi si anak mahupun orang lain yang mendengarnya. Terlepas dari kenakalan yang telah dilakukan anak, ia hadir kerana kehendak anda dan suami. Maka, bersikaplah sebagai ibu bapa yang bertanggung jawab dengan mengasuh dan mendidik anak dengan baik, bukannya menyalahkannya kerana lahir di dunia.

4. Kamu yang membuat Ibu bercerai.
Tidak ada anak yang menjadi penyebab orang tuanya bercerai. Ketika kalimat ini diucapkan, maka secara tidak langsung anda membuat anak-anak menanggung beban emosi seumur hidupnya. Bahkan ketika anda menjelaskan dengan penuh berhati-hati tentang perceraian, anak-anak akan merasa sangat bertanggung jawab atas keputusan anda untuk bercerai. Anak akan beranggapan bahawa jika dia bersikap lebih baik, maka anda tidak akan bercerai. Meski tak terucapkan oleh anak, masalah ini sering jadi masalah yang serius.

5. Kenapa kamu tidak seperti saudara yang lain?
Dengan mengatakan hal ini, maka secara tidak langsung anda membandingkan anak-anak dengan saudaranya yang lain bahawa anak tidak cukup pintar, cukup baik, ataupun cepat belajar berbanding saudaranya. Pembanding ini juga akan meningkatkan persaingan antarsaudara meningkat, yang kelak akan merosakkan hubungan persaudaraan dan mengembangkan keterpisahan. Terima setiap anak dalam keluarga anda kerana mereka mempunyai keunikan dan keistimewaan sendiri. Bantu anak untuk melihat keistimewaan mereka dengan menumpukan pada masing-masing individu tanpa menggunakan perbandingan.

6. Biar Ibu yang menyelesaikan.
  Mungkin, maksud hati ingin membantunya menyelesaikan kerja-kerja rumah yang sukar dilakukan. Namun, jika terlalu sering melakukan hal ini, maka anda telah mengambil alih kerja kanak-kanak yang seharusnya boleh dikerjakannya sendiri. Hal ini justeru malah akan melemahkannya. Mengambil alih pekerjaan kanak-kanak mungkin boleh menjimatkan masa anda di masa sekarang, tetapi anda meninggalkan beban di masa depan kerana anak jadi tak biasa berdikari.

7. Ibu berkata begitu, ikuti saja.
Kalimat ini memang terdengar seperti arahan keras bagi kanak-kanak. Namun, erti yang terdalam dari kalimat ini adalah, "Saya orang dewasa, dan kamu anak-anak", atau "Saya pintar, dan kamu bodoh", atau "Saya berkuasa, dan kamu tidak", atau "Saya yang menetapkan, dan kamu yang harus mengerjakan. " Penegasan ini akan mencipta jurang yang lebar antara anda dan anak.

Gaya bicara seperti ini menimbulkan rasa kesal pada anak, bahkan mungkin rasa benci dan persaingan untuk berebut kuasa dalam rumah. Cubalah untuk menggunakan bahasa yang lebih baik untuk mendedahkan ketidaksetujuan anak sehingga mereka lebih menghormati dan memahami apa yang anda rasakan.

sumber:melorot.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...